Wat word de volgende fiets van de toekomst? Desgin Museum Ghent heeft misschien een idee!

De fiets van de toekomst wordt gedreven door technologische vooruitgang en de evolutie in de materialen. Blikvangers zijn dan ook de nieuwste fietsmodellen, die dateren van de jongste twee jaar. Sommige modellen zijn zelfs nog niet in productie, daar laten we het prototype zien. Aspecten als vorm, functie, materialen en technieken, ergonomie en duurzaamheid, zowel voor wat de fiets an sich betreft, als wat accessoires betreft, komen aan bod tijdens de rondleiding

Laag-10

Bike to the Future is een co-productie van Design museum Gent en IMF Foundation die de toekomst van de fiets toont. Talent en inventiviteit zijn de kopmannen in deze tentoonstelling: briljante ideeën en ingenieuze prototypes staan centraal. Door vorm en technologie op verschillende manieren met elkaar te combineren vinden designers de fiets namelijk steeds opnieuw uit. Het resultaat: een fotofinish van design, uitstekend vakmanschap en industrie.

Laag-7

De tentoonstelling toont eigentijdse modellen zoals de elektrische fiets ‘M.A.S.S. Snow’ van Philippe Starck, maar ook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en functies. Zo is het plooifietsontwerp van Gianluca Sada maar even compact als een paraplu wanneer het wordt opgevouwen. Daarnaast hebben ook de fietsaccessoires geen pap in de benen. Het magnetische fietslicht ‘iFlash One’ ontworpen door de Deense studio Kibisi, de ‘Hövding’ airbaghelmen en het ‘Hammerhead’ navigatiesysteem halen stuk voor stuk het maximum uit het aluminium ros. Ook Belgische ontwerpen zijn te zien: fietsen van het merk Eddy Merckx en Jaegher en ook de lasercut bicycle van Tobias Knockaert.

Laag-3

Accessoires komen onder meer van Curana, wereldwijd trendsetter op gebied van aluminium spatborden. Het voorbije decennium maakte de fiets een enorme comeback als vervoersmiddel in het straatbeeld. De revival is een wereldwijd fenomeen dat teruggrijpt naar een periode toen de fiets nog een belangrijk vervoermiddel was in ons leven en in het stedelijk netwerk.

Laag-12

In een tijd waarin fossiele brandstoffen, vervuiling en problemen met het klimaat en de gezondheid een steeds grotere globale uitdaging vormen, is het logisch dat we een hogere prioriteit geven aan de fiets. Mobiliteit, veiligheid en de fietserscommunity krijgen dan ook een speciale plaats in het museum. De fiets heeft een grote impact op de ontwikkeling van onze steden en werkt drijvende kracht voor nieuw design en stedelijke infrastructuur, gaande van nieuwe vormen van parkeren, bruggen en fietstunnels tot meer kleinschalige interventies als regensensoren voor fietsen aan verkeerslichten. Projecten als de ‘London Underline’ en de fietsbrug over de R4 illustreren de verscheidenheid aan mobiliteitsoplossingen. De Gentse ‘fietskeuken’, ‘zeswijkse’ en ‘Bicycle Gangs of NY’ geven een idee van de grote fietscommunity.

2016-02-26 16_10_17-Agenda

Find all tourist activities in Europe with Digitourist and start planning ahead!

Follow us and stay in touch!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s